onsdag 17 november 2010

Biologisk släktträff i Bang Chang.

Eftersom Sörens biologiska släkt bor i närheten av där vi nu är så bestämde vi att vi skulle åka och hälsa på dem. Sörens biologiska mamma blev väldigt glad när vi berättade att vi skulle åka så innan vi åkte från Sverige ringde hon flera gånger i veckan för att kolla läget och dela med sig av telefonnummer till sina systrar och bröder som bor där. Igår ringde Sören upp sin kusin som på thai kallas "Röd". De bestämde att hon och hennes pojkvän skulle komma och hämta oss vid 12-tiden idag och så blev det. Efter nästan en timme var vi i Ban Chang och hemma hos biologisk moster och 2 morbröder. Vi blev väl mötta och blev serverade alla möjliga sorters frukter, kokosmjölk direkt från kokosnöten som en morbror just klättrat upp i ett träd och plockat ner. Tyvärr är det ju så att barn ofta väljer det man känner igen och är van vid så tjejerna åt bara äpple fast de hade så många spännande exotiska frukter att välja på.
Så här ser huset ut från framsidan. Insidan var väldigt enkel.


Vid sidan fanns ett stort skjul som användes till snickarverkstad. Ena morbrodern var snickare och den andra elektriker.
 Han som är snickare hade som hobby att göra modellfartyg. Hans nästa målsättning var att göra Vasaskeppet som han hade på lite bilder på. När jag frågade om han ville att vi skulle leta upp en bok om Vasaskeppet med många bilder lyste ögonen på honom och svaret blev JA.

Inne i det stora skjulet hittade Esther en sopkvast så hon började genast att sopa och städa efter att morbror jobbat och hyvlat och lämnat massa sågspån efter sig.

Moster ger Esther lite instruktioner hur hon skall sopa ner allt från bordet på golvet.

En gång till for morbror upp i ett träd och kom ner med frukter som vi fick smaka.
 Esther tillsammans med thaimorbror 2
 Kokosmjölk direkt från kokosnötterna som just hade plockats ner.

Esther gungade med thaimoster i en hängmatta.
 Esther gungar lillasyster i hängmattan.

Jag själv tyckte att thaimorbröderna var väldigt gulliga så de kom på bild vid ett flertal tillfällen. Thaimoster log inte lika många gånger som sina bröder.
 Sören berättade att moster hade kommenterat mig så här: Ja hon var ju inte så stor som faranger kan vara. Hon är ju ganska lagom.
Inte alla dagar man blir bedömd så.

Vi tog med datorn för att kunna visa lite bilder hemifrån  Sverige. De var mest nyfikna att titta på de med snö på.

Svetten rann verkligen i pannan på båda tjejerna. De frågade om barnen ville bara och Esther blev överlycklig och trodde att de skulle få bad i en pool. När de kom ut med två baljor blev hon lite besviken men snart åkte kläderna av att de badade i varsin balja. Lydia uppskattade det verkligen.

Sören med sin ena thaimorbror och tjejerna.

Bus med pappas thaimorbror.

Till en början satt Lydia helst hos mamma eller pappa.

Men ju längre tiden gick så började hon acceptera att vara hon kusinens pojkvän som verkade väldigt barnkär.
  Kusin "Röd" tillsammans med sin pojkvän och Lydia
 Sören med sin thaimorbror.
 Sören med sin thaimoster!



 På hemvägen vill kusin "Röd" att vi skulle åka en annan väg för att stanna och titta på en Buddafigur som var målad på ett stort berg.


När vi tittat klart och skulle gå kom en hel grupp kineser med kameran i högst hugg. En ung tjej kom direkt fram till mig och gav mig sin kamera: -Can I take a photo with your babies? Innan jag svarat hade hon satt sig och tagit Lydia i sitt knä, vilket hon verkligen inte uppskattade. Esther klättrade upp bredvid och jag tog bilden innan jag snabbt tog tillbaka Lydia i min famn.

Ja det finns mycket att reflektera över efter denna dagen. Hur mycket betyder kött och blod egentligen?
Jag är i alla fall glad att vi tog chansen att få träffa lite människor från Sörens biologiska släkt. Det är i all fall tjejernas historia och  för mig är det viktigt att ta reda på det som är möjligt medan chansen finns.

Sörens mamma och pappa finns i Norrköping och ingen kan ta ifrån dem den identiteten. De kommer alltid att vara mamma, pappa, farmor och farfar, svärmor och svärfar. Att det sedan är så att det finns dubbelt upp på andra sidan jordklotet känns som en spännande bonus.

Tack Gud för en spännande och upplevelserik dag.

Ulrika

Inga kommentarer: