lördag 21 mars 2009

Från skräck till favorit!

För ett tag sedan köpte jag en Spöket Labanfilm till Esther. Som dryg 2-åring har hon just kommit på att det finns både spöken och moster som är svarta med vassa tänder och klor, för att citera henne själv. Hon pratar ofta om att det kan finnas lejon i garderoben och att monster och spöken är farliga så jag tänkte att om hon nu måste prata om spöken så vore det bara om hon fick lära känna ett snällt spöke som bara finns i sagor. En dag för c:a 2 månader sedan satte vi oss i soffan och tittade på spöket Labanfilmen men oj vad hon tyckte att den var läskig. HOn satt och höll för sina ögon även om fingrarna glipade så hon kunde se mellan fingrarna. Sedan ville hon att vi skulle stoppa undan filmen högt upp på hyllan men hon fortsatte att prata om spöket Laban men genom att säga att det var läskigt och att hon var rädd för filmen. Men så i förrgår kom hon till och sa: Mamma ska vi titta på Spöket Laban nu. Oj, tänkte jag men såg det som att nu; nu är hon redo för den filmen. Jag tog ner den från hyllan och låt lilla nymatade Lydia ligga på golvet under barbygymmet så att Esther kunde sitta i mitt knä när vi skulle titta på filmen. Vi tittade och hon kommenterade mycket i filmen och vi pratade om att spöken bara finn i sagor att att Laban och hans lillasyster Labolina är små snälla spöken. Efter den första titten i förrgår är nu denna film favoriten som går hela tiden när vi tittar på film. Nu är det ju inte så att jag vill uppmuntra henne att sitta på spökfilm hema tiden men det känns som att hon övervunnit en rädsla och det känns så otroligt skönt och bra. Så från att ha varit en skräckfilm är det nu en favoritfilm.

Igår när vi åkte i bilen försökte jag läsa en tidning och Esther pratade och pratade och sjöng för full hals.- Kan du inte sjunga och prata lite tystare sa jag och fortsatte läsa i min tidning.
-Mamma vill du ha lite lugn och ro nu, frågar Esther då.

Det är så underbart att följa hennes språkutveckling nu. Hon har också kommit på att hon kan se skillnad om det är bokstäver eller siffror hon ser i en text och ofta frågar hontex. : -Mamma vad heter päron på engelska?




Idag var det så skönt ute att Lydia fick ha på sig vårjackan när vi skulle till affären. På vår termometer stod det i förmiddags plus 17 grader. I och för sig låg solen på men det var nog 8-9 grader ute och det känns underbart. Hörde dock av mamma idag att det skall bli snö i morgon.

En annan sysselsättning Esther ägnar sig åt nu är att lära sig cykla på sin röda trehjuling.
Men att orka trycka på tramporna med så mycket grus på vägen är inte helt lätt.
Kan också berätta att esther idag frågade om vi sulle gå och sova redan vid 19-tiden, något som aldrig hänt förut. Tror dock att det beror på att hon får en hostmedicin som gör henne lite trött.
Lydia och också haft en riktig sovdag idag. När vi gick ut vid 9:30 somnade hon direkt och sov sedan i 4 timmar. Sedan när vi åkte till Coop somnade hon i bilen och sov hela tiden vi var i affären. Det var också skönt men då tror man att i morgon kanske hon bara sover i 15 minuter och det är lite lite. Förhoppningsvis kommer det att blir lite mer jämt fördelat under dagarna framöver.
Nu är det dags att ta en nattsmörgås och sedan väcka Lydia och ge henne nattm¨let innan hela familjen sedan får sova vidare tills i morgon bitti. Hur lång sovmorgon vi får har vi ingen aning om men att få sova till 6:30 som idag är ju klart bättre än till 5 som det var flera dagar förra veckan.
God natt!
Ulrika


Inga kommentarer: