lördag 26 maj 2012

Idag har vi varit på Kosläpp

Idag har vi gjort något vi aldrig förut gjort. Vi har varit på "Kosläpp". En arbetskamrat till mig har en gård tillsammans med sin man som är bonde. Idag var det dags för kossorna att få komma ut i de gröna hagarna. Tjejerna var väldigt på G när vi skulle åka iväg. När vi väl kom dit fick vi först hälsa på kossorna i ladugården. Esther som är vår störste djurvän gick direkt fram till djuren och pratade med dem och klappade och försökte ge dem gräs att äta.

Sedan var det dags för kossorna att komma ut efter en hel vinter inne i ladugården. Jag har aldrig sett så galopperande kossor förut. De tog verkligen riktiga glädjeskutt och svängde med ben och rumpor hit och dit.

Här sprang de runt och bara hoppade och "muade". Välkommen ut i frihet alla fina kossor.

Här kommer bonden Gunnar tillsammans med sista kossan och hans medhjälpare.

Lydia mesta uppmärksamhet gick till att det luktade " inte gott", som hon själv sa.

När kossorna kommit ut i sina hagar fick vi fika på framsidan. Gunnar och Lena bjöd på grillad korv och goda kakor, saft och kaffe.
Sedan tog Gunnar traktorn och åkte och hämtade tre saker för att kunna göra en liten inhägnad. Där fick sedan två små kalvar gå omkring så vi kunde hälsa på dem. Den bruna var bara en vecka gammal. Esther vår älskade djurvän höll sig till dessa små kalvar medan Lydia började tjata om att få åka traktor som hon såg att några andra små killar fick göra.

Här berättar Gunnar om de små kalvarna. De har ett otroligt sugbehov så han stoppade in sina fingrar i kalvens mun ovanför tungan för där finns inga tänder. Under tungan har de tänder när de föds men inte där nere.


Sedan blev det äntligen dags för Lydia att få åka traktor med bonden Gunnar.

Efter en tur ut på åkern kom de tillbaka och Lydia var så glad att få hjälpa till att hålla i ratten. Esther var också glad för traktorturen men att få klappa veckogamla kalvar var ändå det bästa för henne.

Tack Lena och Gunnar för en mycket trevlig förmiddag hemma på er gård.

Ulrika