torsdag 29 december 2011

Vi behöver din hjälp och dina råd!

Nu närmar det sig med stormsteg att vi får nycklarna till detta hus.
MYCKET skall renoveras men det är svårt när man inte har så stor kompetens i ämnet "Storrenovering. Först och främst funderar vi på hur vi vill att köket skall se ut. Beskriver mer våra frågor och funderingar längre ner i bloggen.

Kan berätta att det är enenorm häck som är RANDIG. Några tycker den är fantastiskt snygg andra erbjuder sig att låna ut en motorsåg. Vad tycker ni?



Så har vi första bilden på köket som det ser ut nu. Nya köket skall svänga ut till höger och gå förbi det första fönstret. Under fönstret skall diskbänken vara.

Här är köket från andra hållet. Väggen på höger sidan skall tas bort för att öppna upp till vardagsrummet. Väggen bakom skåpen skall också bort och där bakom går en trappa ner till källaren. Detta för att få så stora öppna ytor som möjligt och för att det skall bli lite mer öppet till källarvåningen som bl.a kommer att användas till sällskapsrum. Det skall alltså inte finnas någon källardörr utan vara öppet ner.

Här är vardagsrummet. Allt mörkbrunt runt fönstren skall bli VITT. En stor fråga här är om väggen skall bort helt mellan kök och vardagsrum förutom den vita murstocken som måste stå kvar, eller om vi bara skall ta bort väggen från murstocken och mot oss? Kan man spara detta parkettgolv och göra någon slags "skarv till ett nylagt parkettgolv i köket eller måste vi lägga nytt golv överallt? Taket har vi tänkt att spara på de olika ställena ( kanske måla) men eftersom det blir en limträbalk på den bärande väggen känns det ok ( vad jag tror)  att ha olika tak.

Här kan ni tydligt se den väggen som till 100% skall tas bortfrån murstocken och bort. Skall man spara de två öppna dörrarna eller skall man bara ha en öppning ut till hallen? ( Det finns ju en i köket också)

Här är planritningen för kök och vardagsrum som det var i grundutförandet. Om du senare klickar på någon av länkarna till våra förslag på IKEAS hemsida så är det denna ritning vi utgått ifrån med vardagsrum bredvid köket. Högst upp till vänster ser du trappan ner till källarvåningen




Här ser du planlösningen för hela övervåningen. När det gäller sovrummen har vi en hel del förslag på hur man kan flytta väggar för att få mer lika storlek på rummen  men det återkommer jag senare till.
Det är också en väldigt konstig planlösning när det gäller att hänga av sig kläderna. Som ni ser är det ett rum direkt till höger som man måste gå förbi för att komma till kapprummet och extratoan. Här finns förslag på att ta bort kapprummet och toan ( det finns ju ett badrum på denna våning med toa och en toa på källarplan) för att få ett större sovrum till Esther. I detta första rum funderar vi på att bygga in en garderob från 2 håll så att det finns någonstans att hänga ytterkläder redan när man kommer genom dörren. Kommer med ett förslag på riktning renare för att få höra era åsikter även om detta.
Strecken i vågrätt riktning nere till höger är plattorna utanför huset.

Här har Sören gjort tre olika ritningsförslag till ett kök med jag är inte riktigt nöjd ännu. Vi vill gärna ha någon slags bänk som går ut från höger sina i köket där vi skall kunna sitta och äta men just nu är det ganska långt ifrån den bänken som sitter fast i väggen till det som skall gå ut. Skulle vilja ha det lite "tajtare" men då krockar mycket i murstocken som står där den står. Var vi skall få in en inbyggnadsugn och mikro är inte heller löst. Jag skulle gärna vilja utnyttja vänster uppehörn bättre med en bänk eller skåp för tyvärr går det inte in både kyl och frys innan murstocken. Tycker ni det skulle se konstigt ut om kylskåpet sår på ena sidan av murstocken och frysen på andra sidan?

Vad skall man tänka på när man skall köpa en diskbänk? Hur visar sig en dålig kvalitet jämfört med en bra kvalitet på en diskbänk? Priserna varierar ju MYCKET. Och så är det detta med fläkt, har ni tips på bra och snygga och prisvärda fläktar?

Vilka märken på kyl och frys rekommenderar ni? Vilka skall man akta sig för? Vad tycker ni om IKEAS vitvaror? Var köper man ett bra och prisvärt parkettgolv?

Hoppas några orkar svara på några frågor. Slå gärna en pling eller maila eller svara här eller på FB.

Om ni orkat läsa ända hit och tänker klicka på länkarna kan jag säga att när bilden kommer fram så måste ni trycka på en liten fyrkant under bilden till vänster, där det står Planritning ( när ni för musen över fyrkanten)
http://kitchenplanner.ikea.com/SE/UI/Pages/VPUI.htm?LoadDesign=9f7a8603f84340588151e8b4caf8e5cb&UIContext=Kitchen&IsSharedDesign=1


http://kitchenplanner.ikea.com/SE/UI/Pages/VPUI.htm?LoadDesign=f24773658fa74e079f66414798b72a37&UIContext=Kitchen&IsSharedDesign=1


http://kitchenplanner.ikea.com/SE/UI/Pages/VPUI.htm?LoadDesign=464fd90fc43c4a5c973a9424979a518f&UIContext=Kitchen&IsSharedDesign=1

Ulrika & Sören ( mest Ulrika)

2 kommentarer:

Birgitta Thörne sa...

Ulrika det är mycket som ska stämma i Er villa planering med ändringar. När Paul som är arkitekt ritade eller ändrade villor, träffade han familjen dom fick berätta om sin familjesituatin hur är tankarna med barn å ålder, gäster, praktiska saker hur husets bärbara väggar är, hur göra om man vill ändra,så skaffa en kunnig som kan ställa de rätta frågorna o kan om byggnader.Lycka till.

Mia sa...

Vi köpte allt utom kyl och frys på Ikea, alltså diskho, kran, fläkt, spishäll, ugn och diskmaskin. När vi gjorde vår beställning la vi även till matbord stolar och en serveringsvagn. Det var väldigt smidigt att få allting hemlöst till dörren. DOCK om ni gör det ska ni samma dag gå
Igenom alla varor och kontrollera att allt är rätt och finns med. Hos oss var inte hantverkarna klara så köket stod i kartonger i 2 veckor och enligt Ikea har man bara en vecka på sig att säga till om nåt är fel, så vi fick betala två gånger för ett par akåpluckor som saknades :( däremot var det enkelt att installera själv :) förutom vatten och el då! Kyl och frys köPte vi från tretti.se och fick det hemkört till dörren :) vi tog SAMSUNG och de funkar jättebra :)