lördag 12 april 2014

Ett besök på Molekylverkstan i Stenungsund.


Idag åkte vi med några vänner till Molekylverkstan i Stenungsund. För er från "andra sidan" dvs, Stockholmstrakten kan jag berätta att det var som en mini-mini Tom Tit. Vi spenderade några trevliga och intressanta timmar där. Här nedan får Esther lära sig hur olika tung bojen blir beroende på vilket rep man vill dra upp den med.


Här har Lydia och pappa byggt en bana som kan kan rulla  en boll i. Träbitarna har kardborrband på baksidan så man kunde placera dem som man ville. En spännande lek för dem båda.

I rummet längst in fick barnen göra egna experiment. Man skulle hälla kallt vatten i den stora bägaren. Sedan varmt i den lilla. Sedan skulle det droppas 20 färgämnedroppar i den lilla.Här räknas det under störta koncentration.

Som publikfanns våra vänner Karolina och Olof med sina tjejer, som var lite för små för just denna aktivitet.

När de blåa dropparna spridit sig i den lilla bägaren skulle den doppas ned i den stora.

Lydia var MYCKET intresserad och koncentrerad.

Vad skulle nu hända?

Nästa experiment v ar att vända på dessa flaskor och se hur snabbt vattnet rann ned i den andra flaskan. Det rann ganska sakta. Men vad händer om man först skakar flaskorna och sedan vänder? Det rann SNABBT som en virvel.

Det här rummet var nog Lydias favorit så hon gjorde detta experiment  några gånger till. Kanske en blivande kemiexpert?


Så en bild på tjejernas minivän Amanda. En fantastisk go tjej som vi gillar väldigt mycket,

Även pappa Sören hittade flera saker att roa sig själv med.

På hemvägen hittade jag en annons på Blocket som jag ringde på. Det resulterade i att vi åkte och tittade på kaninungar utanför Kärna. Mer om det i nästa blogg.

Ulrika