söndag 25 augusti 2013

VEM ÄR MIN NÄSTA?

Idag kallas söndagen ”Trettonde söndagen efter trefaldighet!

Texterna handlar mycket om hur vi ska vara mot varandra.
I Episteltexten  (ett av breven i bibeln) står:
Till de kristna i Rom kapitel 13, vers 8 - 10
Stå inte i skuld till någon, utom i er kärlek till varandra. Ty den som älskar sin medmänniska har uppfyllt lagen. Buden 'Du skall inte begå äktenskapsbrott', 'Du skall inte dräpa', 'Du skall inte stjäla', 'Du skall inte ha begär' och alla andra bud sammanfattas ju i ordet: 'Du skall älska din nästa som dig själv.' Kärleken vållar inte din nästa något ont. Kärleken är alltså lagen i dess fullhet.’


Kärleken till våra medmänniskor är så viktigt att texten säger att vi har uppfyllt lagen om vi visar varandra kärlek. Viktigast är att ”Du ska älska din nästa så som dig själv”. Idag är det väldigt många människor som har svårt att älska sig själva och då får man svårt att visa andra kärlek. Men det får jag skriva mer om en annan gång.
Men vem är min nästa?
Kanske kan man säga att det är dem jag delar min stund på jorden med.
Vad har vi för attityder till varandra?

Utslagna vi ser sitta och tigga på stan, mannen som sitter på parkbänken och luktar både sprit och skiss, invandrare som har svårt att komma in i samhället, små människor som aborteras bort för att de blev till mitt i karriären mm,  ja listan kan bli lång, men de är ALLA ÄLSKADE OCH SKAPADE AV GUD.  Ser vi allas okränkbara människovärde?
Vi människor har tyvärr ofta värderingsskalor där vi graderar olika människor beroende på mängder av faktorer. Vi kristna är absolut inte bättre är andra men vi måste öva på att ha Jesu människosyn och attityder när vi ser på varandra. Vi behöver öppna våra hjärtan och ge en hand till dem som behöver och välsigna dem. DET MAN HAR KVAR I LIVET KAN OFTA VARA DET MAN GETT BORT, den kärlek man gett. Jesus skulle ha visat sin kärlek och dött på korset även om det bara var för att rädd dig, en enda människa.

 ÄLSKA GUD ÖVER ALLTING OCH DIN NÄSTA SOM DIG SJÄLV.
Vad är det att älska?
Handlar det bara om känslor?
Nej det handlar om den gudomligt utgivande kärleken. Däri består kärleken, att Gud givit oss sin son. ÄLSKA är HANDLING.  Stå inte i skuld till någon utom i kärleken, står det i texten. Hur ska då detta förverkligas för oss som finns här? I församlingen tror jag att cellgrupper, gemenskapsgrupper där man delar livet på djupet med varandra, är jätteviktigt. Man kan visa kärlek genom att hjälpa varandra praktiskt.  Själv glömmer jag aldrig när min kollega ( och ett gärna andra starka män) som är lång och STARK hjälpte oss att flytta för ett drygt ett år sedan. Han bar minst 3 banankartonger samtidigt och han behövde i stort sett aldrig vila. Han sprang i trapporna som han hade duracellbatterier i sig som aldrig tar slut. Det var kärlek för oss eftersom vi aldrig hade orkat bära allt själva. Ibland får vi dela med oss av vårt överflöd när det kanske fattas pengar för att kunna betala en räkning.  Oftast kallas det kollekt, de pengar som man samlar upp i kyrkan och sedan skänker till något viktigt ändamål. Ibland kallas det offer. För att det skall kunna kallas offer måste det vara att vi själva fått avstå från något för att kunna ge ett offer.  Tyvärr blir det nog oftast (inte alltid) kollekt i alla fall. Vill dock tillägga att offer också kan vara att ge av sin tid till en annan människa. Att avstå från något man tänkt göra för att hjälpa en annan människa.  Det är minst lika viktigt det.  Vi kan också kalla det för vardagsdiakoni.( Diakoni kan översättas med  ” göra tjänst”) Det behövs från alla människor, inte bara från de anställda i församlingen . Att älska behöver alltså inte alls alltid handla om känslor. Vi vill göra detta för Guds skull. Det kristna livet skall levas här och nu, 24/7.

Kan du se dig själv med Guds ögon?  Vem ser du i spegeln när du tittar en tidig morgon? Du behöver se dig själv med Guds ögon, en värdefull människa som är skapad och älskad av Gud.
På samma sätt ska du se på dina medmänniskor. Vi ska försöka förverkliga Jesu vilja här och nu, försöka transformera ned det i det som är vår vardag.  Våga säg: Jesus, vad vill du med mig idag? Hur kan jag möta min nästa?  Vi får vara som en solkatt som sprider Guds kärleksljus i världen och jag behöver arbeta med fördomar jag har i ljuset av Guds ord. Jesus får styra och hans sett att ge får bli vardagsnormen för oss.

AMEN.
Avslutar med en fantastisk psalm som vi sjöng på gudstjänsten i förmiddags. Det är en bön jag vill bära med mig i hjärta den här veckan, nästa månad , nästa år och ända tills jag får möta Herren ansikte mot ansikte i himlen.                                                                                                                                           

Jesus, min Herre, dig vill jag älska,
du som i döden älskade mig.
/: Dig vill jag lyda, dig vill jag tjäna,
giva mig villigt, Herre åt dig :/  
Giv mig, o Jesus, mer av ditt sinne,
gör mig barmhärtig, ödmjuk och mild.
/: Giv mig mer kärlek, mod att försaka,
djupt i mitt hjärta prägla din bild :/ 
 Tag mina händer, tag mina fötter,
öga och öra, tag Herre kär.
/: Hela mitt hjärta vill jag dig giva,
Jesus, min Herre, din blott jag är.:/
  

Under eftermiddagen hade en av mina döttrar en kompis här och det var så underbart att se deras vänskap så tydligt.  Sist några vänskapsbilder.
 



 
Önskar er en fin vecka. Själv ser jag mycket fram emot att få träffa "mina mammor och barn" på öppna förskolan och gruppen med 7-9-åringar som vi hämtar från skolan.
Flera familjer har växts i sommar och det ska bli så spännande att få möta deras små bebisar.
Ulrika