lördag 28 januari 2012

Dukan och lite annat.

Efter att ha peppat mig själv under en ganska långt tid bestämde jag mig att börja mitt " minus 10 projekt" den 1.a januari. Att skriva om min vikt hör verkligen inte till vanligheten men eftersom jag hittat en diet som verkar fungera så vill jag gärna dela med mig till andra som funderar på att dricka diverse olika pulverdieter. GLÖM DET. Jag har provat och efter ett tag längtar man så otroligt mycket att få bita i en köttbit av något slag. Denna diet som jag skall presentera är mer effektiv än alla pulver. Den heter DUKAN. Det är en fransk läkare som kommit fram till detta sätt att gå ner i vikt. Sören som förut bara suckat åt min pulver och annat sa redan efter några dagars Dukandiet att detta skulle jag kunna tänka mig att äta. Första veckan äter man bara proteiner. Sedan kommer MÅNGA veckor med varannan dag proteiner och varanann dag proteiner och grönsaker. Så får man hålla på till man kommer ner i den vikt man tänkt sig. Då övergår det till en ny fas där man får äta vanligt en dag i veckan och då också äta några brödskivor och några frukter. Nu kan jag ärligt säga att jag saknar att bita i ett stort härligt äpple. Naturligtvis skall man också röra på sig men detta är ingen bantningsmetod där träning är den viktigaste orsaken till vikt minskningen. Man kan läsa mycket om detta sätt att gå ner i vikt i en jättebra bok som Dukan skrivit. Där får man lära sig mycket om kalorier och jag tänkte berätta en sak jag lärt mig av honom. Om man duschar i 25-gradigt vatten ( tänk en tempererad pool på sommaren) i två minuter och då låter vattnet komma mot ställen där man har ytliga blodkärl, tex mot bröstet, ljumskarna mm så måste kroppen göra av med energi för att hålla kroppstemperaturen på 37 grader. Under dessa två minuters kämpande att hålla temperaturen på 37 grader gör man av med lika många kalorier som om man varit ute och gått 3 kilometer, de ni.

Till frukost gör jag numera en Dukanpannkaka som består av 1 ägg, 1,5 msk havrekli och lika mycket 1%-ig kesella. Vill man får man ha i lite sötningsmedel och jag brukar även ta lite kanel. Sedan lägger jag på en skinkskiva och lite keso. Detta tillsammans med en stor kopp te och ett stort glas kallt vatten blir en jättebra frukost som gör att jag är mätt nästan till lunch.


Detta var en av mina middagar i veckan så jag hade grönsaksdag. Jag hittade 10%-ig köttfärs på Lidel när vi var i stan så det passade jag på att inhandla. Annars är det nästan alltid 15 % fett i köttfärsen, vilket Dukan inte gillar. Av färsen blev det Dukanbiffar med vitlök , ägg, lite havrekli och en skvätt kesella. Till detta gjorde jag en fettsnål tzatziki som blev väldigt god tillsammans med biffen. Visst ser detta godare ut en en pulvershake?
Jag har alltså gått ner mer hittills än när jag bara drack pulver och detta är MYCKET ROLIGARE att stoppa i sig kan jag lova.

Förra helgen fick vi trevligt besök från Nykvarn. Viktor, Axel och deras mamma och pappa kom på lördagsförmiddagen och hälsade på oss. Axel och Lydia med sina mammor var i samma föräldragrupp från bvc, och vår grupp fortsatte att träffas ända tills nu. Tyvärr missar jag deras träffar nu men det var VÄLDIGT TREVLIGT att familjen Binett och hälsade på oss. Barnen lekte direkt och vi föräldrar fick en väldigt lång stund då vi kunde sitta och prata om allt möjligt även om det mesta gällde hus och renoveringar. Barnens pappa är byggledare på ett företag och har även precis byggt klart deras eget drömhus, så det fanns mycket råd att få av dem.
Här lekte de med tjejernas gående hundar.

Hel Axel och Viktor, vad roligt att ni kom och hälsade på oss. Hoppas ni kommer snart igen.

Förra veckan var vi som jag nämnt tidigare på Sjöfartsmuseet i Göteborg. Här har Esther tagit över ratten på ett fartyg som man kunde kliva i som guppade åt olika håll.
(Mamma Ingrid, får du inte lite "Ulrikavibbar" när du ser denna bilden?)
Här leker Sören och tjejerna med olika tåg som man kunde lasta med olika saker.

Här är den berömda båtsimulatorn som  jag tidigare  berättade om . Den var verkligen rolig.( Lasse, det vore något för Dig och Erik.)

Avslutar med lite vinterbilder jag tog för precis en vecka sedan så snön just kommit.

Tjejerna var väldigt glada och stolta över sina fina snögubbar som fick låna både deras mössor och halsdukar.



Idag har jag haft en träff i församlingshemmet som hade rubriken:
"Förälder och kristen
Glädje/Utmaning"

Det var en fin förmiddag som vi fick tillsammans med Carl-Henrik Karlsson. Han är bl.a verksamhetsledare för det kristna föräldranätverket Eunike.
Om intresse finns fortsätter vi samtalet för de föräldrar som vill någon kväll i församlingshemmet.
Finns det några läsare här som vill vara med är det bara att ringa mig eller maila.

Nu väntar Sören på mig för vi skall försöka bestämma vilken kyl och frys vi skall beställa till huset.
Som ni märker är det mycket som händer i mitt liv, och det är jättespännande. För er som redan tror att jag håller på att bränna ut mig kan jag meddela att jag är jätteduktig på att stänga av/ner jobbtelefonen och mailen när jag inte jobbar. Att få göra det jag gör idag ger stor glädje och inspiration och det är jag så tacksam för.

Ulrika

1 kommentar:

kickan sa...

Alltid lika spännande att läsa om allt du är med med om, både med familjen och i arbetet. Låter verkligen som att du hittat din plats i livet. Skönt också att höra att du är duktig på att "stänga av" när du är ledig. Du lyssnar på din kropp och det är viktigt.
Guds goda välsignelse önskar jag dig och hela familjen, Ullis!
Kram!